Taakveld 8.3. Wonen en Bouwen
Wat hebben we bereikt?
Wij hebben gewerkt aan een veilig en gezond woon- en werkklimaat waarbij we aandacht hebben voor de realisatie van voldoende en betaalbare woningen. Hierbij hebben wij ingezet op het wonen in de binnenstad en gewerkt aan de realisering van een levendig stadsdeel in zuid.
Wat hebben we daarvoor gedaan in 2021?
Het jaar 2021 stond vooral in het teken van het actualiseren van het woonbeleid. De provincie heeft een andere koers gekozen in het woonbeleid. Meer sturen op kwaliteit in plaats van sturen op aantallen.
Woonvisie actualisatie
De andere koers van de provincie heeft ertoe geleid dat de Woonvisie op het onderdeel ‘Kwalitatief programmeren’ is aangepast. De aanpassingen zijn verwerkt in de Woonagenda 2021-2030. Hierin is de ambitie vastgelegd om in tien jaar tijd 3000 tot 4500 nieuwbouwwoningen toe te voegen. Onderdeel van de woonagenda is dat we (blijven) sturen op de kwaliteit van de nieuwe plannen. Dit is geborgd in het nieuwe afwegingskader voor woningbouwinitiatieven.
In de Woonvisie zat een hoofdstuk opgenomen over betaalbaarheid en beschikbaarheid. In de praktijk is vooral de nadruk komen te liggen op het goedkoopste deel van de huurvoorraad: de woningen tot de kwaliteitskortingsgrens zoals opgenomen in de wet op de huursubsidie. We merkten in de praktijk dat deze benadering geen recht doet aan de opgave en de complexiteit die kenmerkend is voor de woningmarkt. Daarom is in 2021 de start gemaakt met het actualiseren van het hoofdstuk betaalbaarheid en beschikbaarheid. Op die manier willen we gedurende de looptijd van de woonvisie meer recht doen aan deze opgave.
In 2021 zijn er in Hengelo 343 nieuwbouwwoningen toegevoegd. Daarnaast zijn er 96 woningen door transformatie toegevoegd. Er zijn 79 woningen gesloopt of onttrokken aan de woningvooraad, overwegend vanwege herontwikkeling. Dat maakt dat er netto in 2021 360 woningen zijn toegevoegd.
De druk op de woningmarkt treft spoedzoekers extra. Het gaat met name om jongeren, studenten, statushouders, arbeidsmigranten, mensen in een scheiding. Om deze doelgroepen snel te kunnen bedienen onderzoeken we de mogelijkheden van het realiseren van tijdelijke woningen. Deze woningen dienen als tussenstap voor de doorstroming naar een reguliere woning.
In het kader van 'wonen met zorg' heeft Welbions appartementen voor jongeren gerealiseerd aan de Lupinestraat en Korenbloemstraat. Ook heeft de gemeente woningen gehuurd ten behoeve van crisis situaties.
Prestatieafspraken 2022-2023
We hebben prestatieafspraken 2022 - 2023 met woningbouwcorporatie Welbions en huurdersvereniging Ookbions gemaakt. Bij het maken van de prestatieafspraken hebben we gezocht naar een goed evenwicht tussen betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en kwaliteit. Daarbij hebben we gezamenlijk altijd de doelgroep voor ogen: woningzoekenden, huurders en huurders van de toekomst in het sociale segment. In de prestatieafspraken zijn maatregelen vastgelegd waardoor de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in 2022 en 2023 wordt vergroot.
Om de vraag- en aanbodzijde van de woningmarkt in Hengelo goed te kunnen monitoren is de Hengelose woningmarktmonitor ontwikkeld. Hierin staat relevante data over de woningmarkt in Hengelo van het Kadaster, Nieuwbouw Nederland, Kennispunt Twente, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de gemeente Hengelo gebundeld weergeven. Op die manier kunnen we nog beter inspelen op de signalen uit de markt. Deze monitor gebruiken we ook bij het onderzoek naar het invoeren van een opkoopbescherming.
Bijzondere woonvormen
De Tiny Houses op het Brouwerijterrein moeten conform afspraak eind 2022 wijken van die locatie. We zijn een onderzoek gestart naar een alternatieve locatie voor de Tiny Houses naast sportpark De Waarbeek. Daarnaast heeft de gemeenteraad drie voorkeurslocaties benoemd voor het huisvesten van woonwagens. In 2021 is een start gemaakt met het nader onderzoeken van deze drie locaties.
Vergunningen
In 2021 zien we ten opzichte van voorgaande jaren een verdere toename in het aantal aangevraagde omgevingsvergunningen, conceptaanvragen en informatieverzoeken. De druk op vergunningverlening, toezicht en handhaving is nog steeds fors. Ondanks de verdere toename is het afgelopen jaar geen enkele vergunning van rechtswege verleend en is binnen de wettelijke termijnen besloten, mede dankzij extra inhuur.
De toename in het aantal zaken zien we dit jaar wel terug in de legesinkomsten. De reden hiervoor is onder andere dat een aantal grote projecten na een intensief voorbereidingstraject verleend zijn. Met de hogere legesinkomsten hebben wij de inhuur kunnen bekostigen.
Puiencommissie
De commissie bestaat inmiddels 13 jaar en ziet al meerdere jaren een verschuiving in het werkveld. Daar waar eerst de gesprekken werden gevoerd over alleen een pui op de begane grond, gaan de gesprekken nu ook over gebruik en herbestemming van het totale gebouw. Belangrijk is daarbij de rol van het transformatieteam in de binnenstad die voorafgaand aan de gesprekken van de commissie de lijn bepaald.
Wat hebben we daarvoor gedaan binnen de programma's en projecten in 2021?
Hart van Zuid is zichtbaar aan het transformeren van een voormalig gesloten industriegebied naar een dynamisch en eigentijds stadsdeel. De plannen voor Hart van Zuid zijn ambitieus en omvangrijk en vragen een goede regie om de beoogde ambitie én kwaliteit te kunnen waarborgen.
Het afgelopen jaar hebben college en gemeenteraad een aantal belangrijke besluiten genomen die die de ontwikkeling van het gebied verder mogelijk maken. De verschillende deelgebieden worden gefaseerd ontwikkeld. Om te zorgen voor een goede ruimtelijke en programmatische afstemming, werken gemeente en marktpartijen samen in de markttafel Hart van Zuid, waarin de bij Hart van Zuid betrokken marktpartijen zitting hebben. Het afgelopen jaar is de markttafel regelmatig bij een gekomen en is vanuit het in 2019 door de markttafel ondertekende handelingsperspectief gewerkt aan de volgende thema’s:
Als uitwerking van het thema vasthouden en uitbouwen van de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van het industrieel erfgoed is gewerkt aan een actualisatie van de ontwikkelkaart voor Hart van Zuid, om de ruimtelijke kwaliteit en daarmee de ambitie te kunnen waarmaken.
Naast het ruimtelijk kader is gewerkt aan de uitwerking van het thema gedifferentieerde wijk met aantrekkelijke woningen voor diverse groepen mensen. In 2020 is een onderzoek uitgevoerd naar de kwalitatieve woningbehoefte in Hart van Zuid en de Binnenstad. Het onderzoek is de basis geweest voor de Woonagenda 2021-2030 die op 14 april door de gemeenteraad is vastgesteld. In dit onderzoek (Tellers en Benoemers) wordt aangetoond dat bepaalde groepen bewoners Binnen de kaders van de Woonagenda hebben de betrokken marktpartijen in Hart van Zuid gewerkt aan een dynamische en gebiedsgerichte woningbouwprogrammering. Hierbij kan ook gemeld worden dat het Rijk in februari van dit jaar de Woningbouwimpuls subsidie heeft toegekend voor de versnelling van betaalbare woningen in Hart van Zuid. De raad heeft op 7 juli ingestemd met de geactualiseerde ontwikkelkaart en de op basis daarvan geactualiseerde grondexploitatie, inclusief de cofinanciering voor de Woningbouwimpuls. Ook heeft de raad door de markttafel Hart van Zuid aangeboden gebiedsgerichte woningbouwprogrammering bekrachtigd. Als uitwerking van de ontwikkelkaart heeft de raad op 22 december een voorbereidingsbesluit genomen over karakteristieke objecten in Hart van Zuid.
Als uitwerking van het thema duurzaamheid en slimme toepassingen op het gebied van mobiliteit is het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe parkeernormennota voor de binnenstad en Hart van Zuid. Deze nota is in oktober door de gemeenteraad vastgesteld en zorgt er mede voor dat Hart van Zuid op het gebied van mobiliteit toekomstbestendig is.
De ontwikkelingen in Hart van Zuid vragen om een integrale en eenduidige communicatie en marketingaanpak. Het afgelopen jaar is samen met de marktpartijen uit de marktafel een plan van aanpak voor de placemaking opgesteld en is een placemaking coördinator aangesteld. Ook is gewerkt aan de gebiedscommunicatie, waaronder een identiteitsdocument en een nieuwe website voor Hart van Zuid.
Ook in 2021 is de ambitie weer meer zichtbaar geworden in het gebied. De herinrichting van de Lansinkesweg/Industriestraat en de waterberging/vijver ROC is in 2021 afgerond, evenals de aansluiting Havenstraat en Boekeloseweg rondom de zuidelijke Laan. Het Vereenigingsgebouw heeft een nieuw leven gekregen en is in gebruik genomen. Verder zijn we in gesprek en aan de zijn slag gegaan met nieuwe initiatiefnemers in Hart van Zuid, zoals Oogst, Storkiaan en andere enthousiastelingen in Hart van Zuid. En ten slotte zijn ook de projecten in 2021 weer een stap verder gebracht.
Hart van Zuid – Business district
Vanaf 2018 is de gemeente in overleg met een projectontwikkelaar om in het zogenoemde Business District in Hart van Zuid te komen tot een plan voor een kantoorontwikkeling van ca. 10.000 m2 kantoren in een gemengd concept met woon- en hotelfuncties. In de periode december 2020 tot en met mei 2021 is een nieuw stedenbouwkundig model ontwikkeld en verwerkt in de ontwerp nota van uitgangpunten. Op basis van de ontwerp nota van uitgangspunten is de financiële haalbaarheid opnieuw onderzocht en zijn de samenwerking en financiële afspraken tussen gemeente en de projectontwikkelaar vastgelegd in een realisatieovereenkomst. De ontwerp nota van uitgangspunten heeft zes weken ter inzage gelegen. Daarop is een aantal zienswijzen ingediend.
Hart van Zuid – Etef Journee
De Etef Journee-locatie maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid en leent zich door haar situering tegen het centrum van Hengelo uitstekend voor meerdere woonfuncties. Het voorlopig programma omvat 24 appartementen in het kopgebouw, 3 appartementen in het bestaande Etef gebouwtje en 18 grondgebonden woningen in particulier opdrachtgeverschap. In 2021 is gewerkt aan het concept van de anterieure overeenkomst en de bijbehorende plankostenscan.
Hart van Zuid – Smelterij en De Appendage (voorheen EMGA Zuid en Langeler Erve)
De deelgebieden Smelterij en De Appendage maken onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. De twee deelgebieden vormen de verbindende schakel tussen de twee woonwijken Berflo Es aan de oostzijde en Wilderinkshoek aan de westzijde in het zuidelijk stadsdeel. Door het realiseren van woningbouw en wijkvoorzieningen en de verbeterde ontsluiting door de aanleg van de Laan Hart van Zuid (1e fase) vervullen deze deelplannen een cruciale rol in het versterken van het leefmilieu van het gehele zuidelijke stadsdeel. In beide deelgebieden worden circa 50-60 woningen gerealiseerd, verdeeld over verschillende typologieën. Voor het deelgebied Smelterij is 2021 overeenstemming bereikt over het bouwplan. Het terrein is bouwrijp gemaakt en de verkoop is opgestart. Voor het deelgebied Appendage is een stedenbouwkundig ontwerp vastgesteld. Op basis daarvan is een ontwerp bestemmingsplan en ontwerp beeldkwaliteitplan opgesteld. Beide ontwerp plannen zijn in 2021 procedure gebracht. En er is een raamsaneringsplan opgesteld en goedgekeurd door het bevoegd gezag.
Hart van Zuid – deelgebied Hijschveste (voorheen: Lansinkveld Noord)
In het Masterplan Hart van Zuid is de ambitie uitgesproken om in het deelgebied Lansinkveld Noord een binnenstedelijke techniek- en onderwijscampus te realiseren en een broedplaats rond vakmanschap te ontwikkelen om op deze wijze het bedrijfsleven en het onderwijs te verbinden. Dit in combinatie met woningbouw. De ontwikkeling zal plaatsvinden door Van Wijnen binnen de mogelijkheden die het huidige bestemmingsplan biedt. Naast (gestapelde) woningbouw, kunnen hier bijvoorbeeld ook de functies bedrijven, horeca, vrijetijdsbesteding en kantoren worden toegevoegd. De tijdelijke parkeeroplossing voor het ROC moet een definitieve vorm gaan krijgen. In 2021 is de grond overgedragen aan Van Wijnen, waarna Van Wijnen een nieuw huurcontract met het ROC heeft afgesloten. Verder is de vijver gerealiseerd waarmee het regenwater dat binnen het gebied valt bovengronds kan worden opgevangen.
Sinds begin 2021 werken we samen met de gemeente Enschede aan de verdere uitwerking van de Spoorzone Hengelo-Enschede. Dit komt voort uit de gesprekken rond de Omgevingsagenda Oost als uitwerking van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Tussen Rijk, provincie en regio is in dit kader afgesproken dat op een aantal thema’s, die van nationaal belang zijn, wordt samengewerkt.
Eén van de opgaven is “Internationale en bereikbare technologische topregio Twente” waarbij de afspraak is gemaakt om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het versterken van de agglomeratiekracht en samenhang van topwerklocaties en stationsgebieden in Twente. Specifiek gaat het om mogelijkheden van het ontwikkelen van een nieuw (hoog)stedelijk vestigingsmilieu rond de stations Hengelo, Kennispark en Enschede, in relatie tot de bereikbaarheid van de topwerklocaties.
Hieruit is de afspraak naar voren gekomen dat Hengelo en Enschede samen gaan inzetten op de ontwikkeling van de drie stationslocaties Hengelo, Kennispark en Enschede onder de noemer Spoorzone Hengelo-Enschede. Dit moet bijdragen aan het versterken van het vestigingsklimaat en de daarbij behorende aanpak voor duurzame verstedelijking voor wonen, werken en regionale bereikbaarheid. In de Omgevingsagenda Oost is de afspraak gemaakt om de Spoorzone Hengelo-Enschede gezamenlijk op te pakken en tot een belangrijk verstedelijkingsproject voor het oosten van Nederland te maken. Door de krachten van Hengelo en Enschede in de Spoorzone als een sterk samenhangende Twentse verstedelijkingsopgave te bundelen, brengen we zowel in de ontwikkeling als in de positionering meer focus aan in onze ambitie voor Twente.
Ter uitwerking van de afspraak uit de Omgevingsagenda Oost is in 2021 in een aantal ambtelijke werksessies met Enschede gewerkt aan het opstellen van een Plan van Aanpak, met als uitgangspunt samen verder te werken aan de uitwerking en positionering van de Spoorzone Hengelo-Enschede. Er is een gezamenlijk verhaal en gezamenlijke ontwikkelstrategie nodig dat de Spoorzone Hengelo-Enschede lanceert op een schaal die recht doet aan de wens om de regionale, nationale en internationale betekenis van Twente te laten groeien. Het Plan van Aanpak is in mei in een themabijeenkomst met ons college en CMT besproken. Op basis zijn we aan de slag gegaan om Spoorzone Hengelo-Enschede met elkaar vorm te geven. De raad hebben we bijgepraat in een gezamenlijk raadssessie op 6 oktober. We richten ons er op het ambitiedocument in 2022 door de beide nieuwe gemeenteraden te laten vaststellen.
Badhuis – Ariënsschool
Projectontwikkelaar Domain herontwikkelt het gebied tussen Wemenstraat, Oldenzaalsestraat, Drienerbeek en de voormalige Ichthusschool met behoud van de monumentale panden door deze te transformeren tot woongebouwen. Daarnaast wordt de beekzone zichtbaar gemaakt en wordt een ruimtelijke impuls gegeven aan deze entree van de Binnenstad. Het project omvat drie woongebouwen (Badhuis, Ariënsschool en nieuwbouw op het sportveld), waarin het volgende programma programma wordt gerealiseerd: 29 koopappartementen op het Badhuis, 12 huurappartementen in de Ariënsschool en circa 18 koopappartementen op het voormalige sportveld. In 2021 zijn de appartementen in de Ariënsschool opgeleverd en bewoond. Met het waterschap is afstemming geweest over de herinrichting van de beekzone. Het sportveld is overgedragen aan Domain en er is overleg over het plan en het te realiseren programma op het sportveld en de consequenties daarvan op de verkoopprijs.
Bloemenbuurt
In de Bloemenbuurt worden door Welbions sociale huurwoningen gerealiseerd en een nieuwe groene binnenruimte en oriëntatie op de omliggende groene straten waarbij het parkeren zoveel mogelijk aan het zicht wordt onttrokken. Van de 38 zogenoemde kabouterwoningen worden er 18 gesloopt. De resterende 20 kabouterwoningen worden gerenoveerd. De 16 portieketagewoningen in de Narcisstraat worden gesloopt. Ten noorden van de Narcisstraat worden 10 nieuwe huurwoningen gebouwd. Op de voormalige locatie van bejaardencentrum Ten Anker worden 28 huurwoningen gebouwd.Voor het hele plan is een bestemmingsplanherziening nodig. In het plan wordt met het oog op klimaatverandering rekening gehouden met afkoppelen van hemelwater en waterberging in de vorm van wadi's. In 2021 is een anterieure overeenkomst gesloten met Welbions en heeft het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegen vanaf 8 december tot 18 januari 2022. De enige schriftelijke zienswijze is na een gesprek met de indiener weer ingetrokken.
Bornsestraat – Plegt Vos locatie
In oktober 2020 is overeenstemming over het ontwikkelplan bereikt met Plegt-Vos. Dit ontwikkelplan voorziet in de realisatie van een appartemententoren met 72 huurappartementen (voor de middenhuur) en twee blokken grondgebonden rijwoningen, met samen 22 koopwoningen. Begin december 2020 is het bestemmingsplantraject is opgestart. Op 24 november 2021 is het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld.
Elisabethstraat
In het kader van de particuliere herontwikkeling van de locatie Elisabethstraat tot een woningbouwlocatie die de structuur van de buurt versterkt en voorziet in de gemeentelijke behoefte aan sub-urbane woningen en sociale huur, is in 2020 fase één gerealiseerd. Deze eerste fase bestaat uit 25 grondgebonden woningen en 22 huurappartementen. In 2021 is de de tweede en laatste fase van 15 grondgebonden woningen gerealiseerd. Vervolgens is het gehele terrein woonrijp gemaakt, waarbij alleen de groenaanplant nog niet geheel gereed is gekomen.
Hengelose Es
Om de leefbaarheid en de sociale structuur in de wijk te verbeteren, heeft vanaf de jaren negentig in een groot deel van de Hengelose Es Noord een wijkvernieuwing plaatsgevonden. Onderdeel daarvan is het maken van een goede verbinding met het Weusthagpark. Met het besluit van Welbions in 2009 om - vanwege de technische staat – 235 grondgebonden woningen te slopen is ook de vernieuwing in het laatste deel van de wijk ingezet. Het programma omvat 229 woningen waarvan 70 in de sfeer van de sociale huur. In 2021 zijn de woningen in de tweede fase opgeleverd en bewoond. Verder is in 2021 is de openbare ruimte rondom de flats en de eerste fase grondgebonden woningen afgerond en is het beheer overgedragen aan de gemeente.
Seahorse
Op het voormalige Seahorse-terrein realiseert een particuliere ontwikkelaar een woonlocatie met 64 grondgebonden koopwoningen, 22 vrije sectorhuurwoningen, 15 appartementen en 9 vrije kavels, waarbij de vier sheddaken te transformeren tot woningen. Uitgangspunt is een kwalitatief hoogwaardig woonmilieu en niveau van voorzieningen dat door de toegevoegde waarde ruimte biedt voor doorstroming vanuit de omliggende wijk(en). In 2021 is volop gebouwd, waarbij aditioneel toezicht is uitgevoerd op het bouwrijp maken.
Veldwijk Noord – midden
Met de grootschalige herstructurering van Veldwijk Noord (op basis van een gemeentelijke grondexploitatie) wordt de leefbaarheid vergroot en de sociale structuur versterkt. Er is voorzien in een evenwichtige verhouding tussen koop en (sociale) huur. In 2021 zijn in een aantal deelgebieden de woningen verkocht en is de bouw gestart. In andere delen zijn de woningen gerealiseerd en in 2021 opgeleverd. Diverse delen zijn woonrijp gemaakt. In 2021 is ten slotte een realisatieovereenkomst gesloten tussen Welbions, de projectontwikkelaar en de gemeente over de bouw van een tweede woontoren.
Watertorengebied (Vitens locatie)
De sociale en ruimtelijke structuur van Veldwijk Noord wordt versterkt door integratie van de watertoren en de realisatie van bijzondere woningen. Het gaat daarbij om een particuliere ontwikkeling, met vrije kavels in het noordelijk plandeel en 16 parkwoningen in het zuidelijk deel. In 2021 zijn de kavels in het noordelijke deel verkocht en is gestart met bouw door particulieren. Tevens is in 2021 een aanvraag ingediend voor de verbouwing van de watertoren en een voorstel om de inrichting aan te passen. Ten slotte zijn in 2021 16 parkwoningen verkocht.
Wat zijn we blijven doen?
Monitoren nieuwbouwprogramma;
Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG), de topografische kaart Hengelo en geografische databases beheren en onderhouden. Vastgoed- en geo-informatie inwinnen, beheren, analyseren en presenteren;
Via de stuurgroep 'wonen met zorg' worden de opgaven op het gebied van wonen en zorg waaronder fysiek de huisvesting van kwetsbare doelgroepen gemonitord.
Omgevingsvergunningen verstrekken voor bouwen en het afwijken van bestemmingsplannen;
Toezicht houden op de naleving van omgevingsvergunningen en daar waar nodig handhavend optreden;
Uitvoering geven aan het Integraal Actieplan Binnenstad (zie tevens 5.1).
Wat heeft het gekost?
Financiële toelichting
8.3 Wonen en bouwen (€ 1.106.000 voordeel)
Aan de inkomstenzijde is een voordeel behaald. Dit voordeel is enerzijds ontstaan als gevolg van de niet bestede middelen die overgeheveld zijn uit 2020 voor de leefbaarheid van Beckum (€ 175.000) Deze middelen worden via de budgetoverheveling doorgeschoven naar 2022. Daarnaast hebben wij meer inkomsten voor leges omgevingsvergunningen ontvangen dan geraamd. In de kadernota van 2021-2024 (21-FP-8.3) hebben wij een structurele vermindering op onze begroting doorgevoerd wegens omstandigheden in de bouw en wijzigingen in de wet- en regelgeving. Echter zijn de opbrengsten van bouwleges aanzienlijk hoger uitgevallen dan verwacht. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er in de laatste periode van 2021 een hogere stijging in het aantal vergunningaanvragen was dan verwacht. Tevens hebben wij nog nagekomen leges van 2020 ontvangen en zorgt de nieuwe manier van verantwoorden voor een enigzins vertekend beeld van het behaalde voordeel van € 1.081.000. Sinds vorig jaar worden namelijk reeds in behandeling genomen vergunningaanvragen waarbij nog geen vergunning is verleend dan wel opgelegd zijn meegenomen als inkomsten. Ditzelfde geldt voor aanvragen die al wel zijn toegekend maar nog niet zijn geïnd.
Voor de plankosten van Lange Wemen is een incidenteel bedrag begroot van € 200.000 in 2021. Voor het maken van deze plannen is in 2021 een bedrag van € 23.600 uitgegeven. Aangezien het zwaartepunt van de te maken plannen in 2022 ligt wordt het bedrag van € 176.400 meegenomen in de budgetoverheveling naar 2022. Verder hebben wij € 142.000 meer uitgegeven aan loonkosten voor constructieve veiligheid, omdat de brede juridische advisering voor domein fysiek hierop is geschreven (en daarmee op andere taakvelden minder). Tevens hebben wij hogere personeelskosten gemaakt op toezicht bouwfase en voor stedelijke ontwikkelaars m.b.t. stadsvernieuwingsactiviteiten. Voor een nadere analyse wordt verwezen naar programma 9. Per saldo resulteert dit in een voordeel van €1.106.000.
Afwijkingen binnen projecten
Voor de verlichting van de Lambertusbasiliek is een (meerwerk)factuur ontvangen van ruim € 21.000. Hiervoor is geen dekking binnen het reeds afgesloten krediet van de kwaliteitsimpuls Lange Wemen. Er wordt voorgesteld deze facturen te betalen uit het project Enschedesestraat; binnen dit project is hiervoor nog dekkingsruimte.