Informatievoorziening en technologie

Gemeente Hengelo wil een vitale partner zijn voor haar inwoners en ondernemers. IT is daarbij een onmisbare schakel; IT, informatisering en digitalisering zijn essentieel geworden om aansluiting met de veranderende samenleving te behouden en te verbeteren en maken nieuwe en meer efficiënte vormen van samenwerking en besluitvorming mogelijk, waarmee we toegevoegde waarde voor onze inwoners realiseren. In 2024 hebben wij verdere stappen gemaakt in het ondersteunen en realiseren van een effectieve bedrijfsvoering en mensgerichte dienstverlening. Niet alleen voor Hengelo, wij leveren ook de IT-dienstverlening voor Oldenzaal, de SWB en Haaksbergen, en zijn samen met Haaksbergen aan het onderzoeken of samenwerken op informatiemanagement meerwaarde biedt. Daarnaast nemen wij als grote gemeente in Twente onze verantwoordelijkheid door deel te nemen in meerdere regionale samenwerkingen, vaak als kartrekker.

Bereiken?

Gedaan?

Continue verbeteren van de dienstverlening

In 2024 hebben we een Europese aanbesteding doorlopen naar een nieuw zaaksysteem. En hebben we een start gemaakt met de implementatie. Nieuwe moderne functionaliteit voor het klantcontactcentrum en de MijnHengelo omgeving zorgt voor een betere dienstverlening richting onze inwoners.

In 2024 zijn we als onderdeel van de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv) en de Wet Digitale Overheid (Wdo) door gegaan met het digitaliseren van nieuwe producten die via de website van Hengelo kunnen worden aangevraagd en digitaal voor iedereen toegankelijk zijn.

In 2024 hebben we een Europese aanbesteding doorlopen naar een externe partner die de digitalisering van de fysieke archieven in samenwerking met de SWB gaat uitvoeren.

Efficiëntere bedrijfsvoering

Sinds een aantal jaar zijn we bezig om het tijd- en plaats onafhankelijk werken te verbeteren. In 2024 hebben we vooral geïnvesteerd in verbeterde digitale samenwerking. Het zwaartepunt lag daarbij op de interne organisatie, maar logischerwijze resulteert dit ook in een betere digitale samenwerking met onze ketenpartners en de digitale communicatie mogelijkheden met onze inwoners.

Als onderdeel van de cloudstrategie die in 2023 is vastgesteld, is in 2024 de virtualisatiestrategie opgesteld, waarmee de komende jaren een veilige en toekomstbestendige werkplek en datacenter kunnen worden opgebouwd.

Daarnaast is de professionaliseringsstrategie ‘Informatie en IT’ vastgesteld. Deze strategie geeft handvatten en richtlijnen voor de wijze waarop wij de IT moeten en kunnen inzetten om de ambitie van de gemeente Hengelo te realiseren.

In 2024 zijn we gestart met werken onder architectuur. Dat stelt ons in staat om beter en sneller te anticiperen op de in een hoog tempo veranderende technologische mogelijkheden en vragen en verwachtingen van onze inwoners. We willen dus meer wendbaar worden. In 2024 hebben we hier vanuit digitale dienstverlening naar gekeken en de onderliggende technologieën gestructureerd en gestandaardiseerd. Een ander instrument hiervoor is het werken onder architectuur. Ook hebben we in 2024 IT-Basisprincipes opgesteld. Met deze basisprincipes kunnen we meer wendbaar, eenvoudiger en gestandaardiseerd de inrichting van informatie- en IT-landschap vormgeven.

Datagedreven sturing

In 2024 zijn de diverse projecten voor de uitvoering van de datastrategie gestart. Een van deze projecten was het toepassen van ethiek bij dataprojecten. Dit project heeft een checklist en ethisch afwegingskader opgeleverd. Hiermee kan worden bepaald of ethiek van toepassing is en welke risico’s aanwezig zijn.

Naast dit programma zijn er diverse nieuwe dashboards opgeleverd die bijdragen aan de monitoring en sturing op diverse aandachtsgebieden van onze organisatie. Een voorbeeld hiervan is het dashboard Sociale Basis waarbij in samenwerking met Wijkracht Hengelo inzicht is gegeven in belangrijke indicatoren per wijk/buurt. Daarnaast zijn er diverse dasboards opgeleverd waarmee analyses op de ‘workload’ van diverse teams gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan beter bepaald worden op welke wijze toegevoegde waarde voor de inwoners van Hengelo gerealiseerd kan worden.

Aansluiten bij landelijke ontwikkelingen

Gemeenten zijn bezig met een transitie naar Common Ground, zo ook de gemeente Hengelo. Common Ground is de informatiekundige visie op het gemeentelijke informatie landschap. En heeft als doel om een wendbare informatievoorziening te realiseren. Hierdoor kunnen we met IT sneller inspelen op de in een hoog tempo veranderende samenleving. In 2024 hebben we de applicatie Signalen op basis van deze visie geïmplementeerd. Dit is een applicatie voor het beheer van de openbare ruimte.

Nieuwe AI-oplossingen volgen elkaar snel op. We willen onze medewerkers niet verbieden om bijvoorbeeld ChatGPT te gebruiken. In 2024 hebben we beleid gemaakt wat onze collega’s helpt om zorgvuldig met generatieve AI om te gaan.

In 2024 zijn we gestart om onze Top 30 producten digitaal aan te kunnen bieden. Per product zorgen we ervoor dat dit product voldoet aan de relevante wetgeving. Hierbij checken we op de Wet open overheid (WOO), Modernisering archiefwet, Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), Single Digital Gateway (SDG) en Wet digitale overheid (Wdo).

Digitale Transformatie

In 2024 hebben we opnieuw binnen het programma Digitale Transformatie talentvolle collega’s een plek kunnen geven. Daarnaast hebben we ook een aantal afstudeerders een opdracht kunnen geven. Samen hebben we alle in 2023 gestarte pilots afgerond en, waar zinvol, overgedragen aan de organisatie. De meest aansprekende pilots zijn:

  • Bouwen van een Digital Twin van de Breemarsweg dat direct toegepast kan worden bij het ontwerp, realisatie en overdracht naar beheer van het fysieke project ‘Reconstructie Breemarsweg’. In deze pilot zijn ook sensoren geplaatst waarmee o.a. de luchtkwaliteit wordt gemonitord. N.a.v. de resultaten van deze metingen zijn in een vervolgonderzoek meerdere databronnen gebruikt om te onderzoeken hoe analyse van meerdere databronnen tot inzichten en evt. een betere woon- en leefomgeving kunnen leiden. Tenslotte is de digital twin ook vertaald naar een Virtual Reality omgeving die kan helpen om o.a. de bestaande ontwerp-, participatie- en beheerprocessen op een innovatieve wijze te ondersteunen.

  • Minecraft: samen met Microsoft is een Minecraft Challenge georganiseerd waarbij basisscholen zijn uitgedaagd om mee te denken over duurzaamheidsvraagstukken voor het project Lange Wemen. Met dit project hebben we laten zien dat we met nieuwe technologie in staat zijn om ook de allerjongste jeugd te laten participeren in waar we als gemeente voor staan.

  • Slimme nestkasten: we hebben in Hengelo nestkasten geplaats met daarin sensoren die verbonden zijn met een dataplatform. De eerste resultaten geven een mooi inzicht in de biodiversiteit. In overleg met onze stadsecoloog worden de slimme nestkasten nu ook ingezet om he effect van de bestrijding van de eiken processierups te meten.

  • Autotranscript: via een AI-toepassing is gestart met het automatisch generen van gespreksverslagen van keukentafelgesprekken binnen het Sociaal Domein. Dit project heeft een vervolg gekregen in een intern project: “automatisch notuleren”.

  • AI-brieven: automatisch herschrijven van bestaande teksten in uitgaande brieven op basis van “Helder Hengelo’s” m.b.v. Artificial Intelligence.

De pilots maken duidelijk dat innovatie ons helpt om onze dienstverlening te verbeteren, ons werk beter en anders te doen én talent aan te trekken. Tenslotte zijn we in 2024 gestart met het uitwerken van een voorstel hoe we blijvend kunnen blijven innoveren en daardoor ook talenten blijvend kunnen binden.

Samenwerken: samenwerking in Twente verstevigen en uitbouwen

In 2024 is de aansluiting van Hengelo op SSO Twentecloud afgerond, waarmee medewerkers van de verschillende Twentse gemeenten en Gemeenschappelijke Regelingen met één login gebruik maken van elkaars systemen.

Hengelo ondersteunt in IT-voorzieningen van, en het leveren van IT-diensten aan, de gemeente Oldenzaal, SWB en de gemeente Haaksbergen. Deze dienstverlening wordt continue verder geprofessionaliseerd. Ook zijn pilots gestart om te verkennen en ontdekken of samenwerken met Haaksbergen op informatiemanagement meerwaarde biedt. Tenslotte is in 2024 een onderzoek uitgevoerd naar het onderbrengen van de IT van de gemeente Borne bij de gemeente Hengelo. Het positieve advies wordt naar verwachting in 2025 geëffectueerd.

Stel uw jaarverslag zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd